неделя, 22 януари 2012 г.

Somebunny to love for my granddaughter/ для внучки

Започвам да шия този дизайн за внучката ни. Много харесвам гоблените от серията Somebunny to love. Ще показвам етапи - конците са ДМС, панамата Аида 14 каунт.

петък, 20 януари 2012 г.

Урок за ушиване на козметична чантичка

Козметичка   Докато се рових в интернет намерих много лесен урок за ушиване на козметична чантичка. Дано Ви бъде полезен.

понеделник, 16 януари 2012 г.

Радост в къщи

Имаме у дома радостно събитие - на 14.01.2012 се роди първата ни внучка Антония. Носи името на дядо си Антон и се надяваме, че ще порасне умна и добра, колкото него. На всички близки желая здраве и късмет, много успехи и любов!

четвъртък, 12 януари 2012 г.

Сръчнотийки 2012


А сега да покажа нещо, което направих за 2 часа - висулка за ключовете си. Схемата я видях на сайта на Shiny Room. Панама Aida cristmas red,метализирани конци Anchor.

вторник, 10 януари 2012 г.

Сръчнотийки 2012




В последно време съм очарована от малките неща, които бродирах през миналата година. Станаха чудни играчки за елхата. За това се записах в нашия форум в играта Сръчнотийки 2012. Така всеки месец ще бродираме по едно малко бижу. За м.Януари  е пендибул. Вече бях направила едно  със светлосини меланжирани конци. За това да направя комплект използвах ДМС 121. Добавих и перлички, подарени ми от една рускиня , с която играх миналата година в една игра. Дамата ми изпрати толкова много и разноцветни перлички, че ще се наложи доста да се потрудя, за да ги оползотворя. Времето за изпълнение не е голямо и беше истинско удоволствие да го направя. А и на елхата изглеждат доста добре.

събота, 7 януари 2012 г.

Ивановден

Днес  имам имен ден и реших да поглезя моите близки с питка, кифлички и нещо сладко.
 На всички, които като мен празнуват -здраве, късмет и много усмивки през цялата година!Наздраве!

неделя, 1 януари 2012 г.

Приготвено от мен

В нашето семейство имаме традиция за празници да приготвям питка. Моят съпруг и синовете много харесват прясно изпечен хляб. В последните години правя питка по една и съща рецепта и става сполучлива. Правя я на топки.Последния път я направих на охлювчета.


 Но вчера преди да почна да меся разгледах един блог , където вида на питката ме очарова и реших да я направя по този начин.
                               Питка 
Продукти:
250-300 мл прясно мляко
2 яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 пакетче мая - прясна или 2 пак.суха мая
масло или маргарин
брашно, пресято 1-2 пъти


Маята набухва в прясното мляко и я добавяме към брашното, солта и 1 яйце и 1 белтък.
Омесеното тесто го прехвърляме в съд намазан с олио и го оставяме да увеличи обема си. Премесваме леко и го оставяме още един път да си увеличи обема. Разделяме тестото на 9 части - 4 малки, 4 по-малки и 1 по-голямо от другите.
 Покриваме по-голяма тава с хартия за печене , намазана с олио.
В  центъра на тавата поставяме разточени по-големите питки една по една, като се стараем да са с еднакъв размер като  между тях се маже с омекналото масло . Последната кора не я мажем. С остър нож, или още по-добре с нож за рязане на пица се правят разрези като звезда, без да се режат до края. Разгръщат се парчетата от вътре на вън, да станат като цвете. Във средата повтаряме отново процедурата със следващите/по-малките топки/. Режем и разгръщаме отново. Получава се много хубава звезда. В центъра се поставя най-голямата топка.
Трябва да се получи следното. Оставя се питката да постои на топло половин час. С жълтъка мажем отгоре и поръсваме с сусамено, маково семе , може кашкавал, според настроението. Трябва да се получи следното:


Печем около 40 минути на 180-200 градуса.




Резултатът е невероятен, питката се топеше в устата. Надявам се, че и на Вас ще хареса . Единствено не прецених големината на тавата, моята беше най-голямата налична, но когато я направя отново ще използвам оригиналната тава на фурната, за да не се сплескват крайчетата на звездата.
Да Ви е сладко!

Честита Нова година

Нека да е здрава и много успешна! Само хубави неща Ви пожелавам за 2012!